Een ploeg samenstellen

Voor het samenstellen van je eigen wielerploeg gelden de volgende regels:

 • Jouw wielerploeg moet bestaan uit 14 verschillende renners, waarvan:
  • 9 basisrenners
  • 5 reserverenners (de volgorde van je reserverenners is van belang!)
 • Je hebt een budget van 100 punten ter beschikking om je wielerploeg samen te stellen. Aan alle renners is een waardering toegekend. Hiervoor geldt de door de spelleiding opgestelde waardelijst.
 • Je hebt tot zaterdag 1 juli 15.00 uur om je wielerploeg definitief samen te stellen. Daarna is het wijzigen van je wielerploeg niet meer mogelijk.

De rol van basisrenners en reserverenners

Je zelfgekozen 9 basisrenners vormen in principe je wielerploeg waarmee je de Ronde van Frankrijk in gaat. Gaan al jouw basisrenners gewoon van start én rijden ze de Tour uit, dan spelen de reserverenners geen enkele rol binnen jouw wielerploeg.
 

De 5 reserverenners kunnen op de volgende wijze een rol spelen voor je wielerploeg:

 1. Het officiële deelnemersveld van de Ronde van Frankrijk is pas kort voor de start op 1 juli definitief bekend. Je eerste reserve valt in als één van de eerste 9 door jou gekozen basisrenners niet van start blijkt te gaan. Mochten twee basisrenners niet meedoen dan nemen de eerste en tweede reserve hun plaatsen in, enzovoort.
 2. Zodra de Tour is gestart bestaat je ploeg uit 9 basisrenners. Je (overgebleven) reserverenners spelen pas weer een rol als één van je basisrenners uitvalt tijdens de Tour. Je eerst beschikbare reserverenner (de volgorde van je reserverenners bepaal je zelf bij de samenstelling van je ploeg) neemt dan automatisch zijn plaats in. De tot dan toe behaalde punten van je uitgevallen renner blijven wel gewoon meetellen in jouw scores.
 3. Indien al je reserves al ingevallen zijn bij aanvang van de Tour (omdat je 5 of meer renners hebt opgesteld die niet van start zijn gegaan), dan kan er geen reserverenner meer invallen bij jouw team wanneer een basisrenner tijdens de Tour uitvalt.
 4. Let op: Zolang je renner aan de start van de etappe verschijnt is hij actief in je ploeg. Valt hij halverwege die dag uit zal je reserve vanaf de volgende etappe zijn plek innemen. Verschijnt je renner niet aan de start van een etappe, dan zal je reserve direct zijn plek innemen en is je reserve actief voor je ploeg.

 

Etappewinnaars voorspellen

Verder is het mogelijk om voor elke etappe een ritwinnaar aan te wijzen. Dit kan voor de start van de Tour in één keer, of voorafgaand aan iedere afzonderlijke etappe. Let op: je hebt iedere dag tot de starttijd van de etappe de mogelijkheid om jouw voorspelling in te voeren of te wijzigen. De starttijd van de etappe staat vermeld op de pagina ‘Mijn voorspellingen’.
 
De door jou gekozen etappewinnaar hoeft geen renner uit je eigen wielerploeg te zijn.
 
De door jou gekozen etappewinnaar kan punten verdienen als die renner daadwerkelijk eerste, tweede of derde wordt in de betreffende etappe.

Punten

Met jouw renners zijn elke etappe punten te verdienen. De ritwinnaar krijgt de meeste punten, de nummer twintig van het dagklassement is de laatste renner die nog scoort voor het spel.
 
De etappes zijn verdeeld in drie categorieën: vlakke etappes (A), zogenaamde tussenetappes (B) (met colletjes van de tweede, derde en vierde categorie) en bergetappes (C).
 
De individuele tijdrit wordt gewaardeerd volgens categorie C.
 
De ploegentijdrit wordt gewaardeerd volgens categorie A. Hierbij krijgen de renners de punten overeenkomstig de positie van hun ploeg in het etappeklassement.

Puntenverdeling
KLASSERING A-ETAPPE B-ETAPPE C-ETAPPE EINDKLASSEMENT
1 30 35 40 85
2 25 30 35 65
3 23 27 32 55
4 21 24 29 45
5 19 22 27 40
6 17 20 25 35
7 15 18 23 31
8 14 17 21 27
9 13 16 19 23
10 12 15 17 19
11 10 13 15 15
12 9 11 13 14
13 8 9 11 13
14 7 8 9 12
15 6 7 8 11
16 5 6 7 10
17 4 5 6 9
18 3 4 5 8
19 2 3 4 7
20 1 2 3 6

Bonuspunten

Bonuspunten klassementstruien/ereplaatsen per etappe
Leider algemeen klassement 10
Leider puntenklassement 5
Leider bergklassement 5
Leider jongerenklassement 3
Meest strijdlustige renner in de etappe 3
Lid van winnaar dagploegenklassement 3
Bonuspunten juiste voorspelling etappewinnaar
1e plaats 10
2e plaats 6
3e plaats 2
Overige bonuspunten eindklassement
Tour uitgereden (lager dan 20) 5
Lid winnende ploeg algemeen ploegenklassement* 10
De eindwinnaar van de groene trui 30
De eindwinnaar van de bolletjestrui 25
De eindwinnaar van de witte trui 20
De meest strijdlustige renner van de Tour 15
*Geldt alleen als de renner de Tour heeft uitgereden.
Strafpunten
Betrapt op doping Al zijn behaalde punten in mindering

Doping

Renners die na een positieve dopingcontole uit koers worden genomen, krijgen strafpunten. Alle tot dan toe behaalde punten van deze renner worden in mindering gebracht. M.a.w. zijn puntentotaal wordt op nul gezet. Renners die, als gevolg van een gezondheidscontrole voor of tijdens de Tour, uit voorzorg uit de koers worden genomen, behouden wel hun punten.

Gelijke stand

Bij een gelijk aantal punten van twee of meerdere managers in het dagklassement of het algemeen klassement geeft de waarde van de ploeg de doorslag. De ploeg met een lagere teamwaarde gaat in dit geval voor. Mocht dit nog geen uitsluitsel geven, dan geldt de datum en tijdstip van aanmelding voor het spel. De deelnemer die zich het eerst voor het spel opgaf, klasseert zich daarmee hoger dan latere inschrijvingen.

Spelvoorwaarden

Deelname is alleen geldig bij volledige en correcte opgave van gegevens. De Beste Tourmanager behoudt zich het recht voor deelnemers die niet betaald hebben uit het spel te verwijderen.

Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. Bij geschillen beslist De Beste Tourmanager. Aan de publicatie van uitslagen of klassementen in De Beste Tourmanager, en/of op de sites van deze titels kunnen geen rechten worden ontleend..

Als omstandigheden daartoe aanleiding geven is De Beste Tourmanager gerechtigd het spel geheel of gedeeltelijk af te gelasten zonder restitutie van betaalde administratiekosten.

De door De Beste Tourmanager genomen beslissingen zijn bindend. Deelname aan het spel impliceert aanvaarding van de spelregels, spelvoorwaarden en algemene voorwaarden.

Naar boven